BAHAN- BAHAN :
Bahan A
1 kg daging batang pinang
1 kg paru lembu
1 kg hati lembu
1 kg limpa lembu
Bahan B
3 btg serai
3 tgkai daun kari
3 inchi lengkuas
150 gm cili mesi
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 senduk kicap manis cap kipas udang
2 senduk kicap masin
1 senduk gula pasir
1 senduk cuka
CARA - CARA :
1. Perapkan Bahan A dengan kicap manis, masin, gula pasir, cuka.
2. Tumiskan daun kari, serai hingga garing dan naik bau, angkat, asingkan.
3. Tumis pula cili mesin sehingga garing, kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.
4. Perasakan dan pastikan rasa sesuai dengan konsistensi yang betul.
5. Dihidang bersama nasi impit.
CUBELAH SENDIRI DI RUMAH!
No comments:
Post a Comment